La 27 ianuarie 1945, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat de armata sovietică. Au ieșit la lumină crimele abominabile orchestrate de către Germania nazistă, comise împotriva evreilor, dar și a altor grupuri etnice ori politice, considerate indezirabile de către regimul nazist.
Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite, nr.60/7 din 1 noiembrie 2005, instituie ziua de 27 ianuarie ca Zi Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la eliberarea de către trupele aliate a celei mai feroce mașinării de exterminare în masă din cel de-al Doilea Război Mondial, Auschwitz-Birkenau, aflat în Polonia sub ocupație nazistă. Eliberarea Auschwitz-Birkenau, simbol al suferinței și al rezistenței umane, rămâne un apel la memorie și la responsabilitate pentru a ne asigura că astfel de atrocități nu se vor mai repeta niciodată.
De asemenea, tot în acest an se împlinesc 20 de ani de activitate neîntreruptă a Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, găzduit de Sinagoga din Șimleu Silvaniei – singura sinagogă rămasă în picioare pe teritoriul actual al județului Sălaj. Fondat în anul 2005, acest muzeu reprezintă un loc de memorie dedicat victimelor Holocaustului din regiunea Transilvania de Nord și o platformă pentru dialog intercultural. De-a lungul celor două decenii, muzeul a atras vizitatori din întreaga lume și a organizat conferințe, ateliere și expoziții itinerante, contribuind la educația a mii de elevi și profesori. În plus, colaborările internaționale au consolidat poziția instituției ca un partener de încredere în proiecte culturale și educaționale transfrontaliere.
Județul Sălaj a avut, în perioada interbelică, o populație evreiască importantă , dovadă fiind miile de morminte evreiești răsfirate prin mai toate localitățile județului.
„Soluția finală” la care au căzut victime evreii din Transilvania de Nord a dus la ghetoizarea și apoi la deportarea spre lagărele de exterminare a evreilor sălăjeni. Între 31 mai și 6 iunie 1944, peste 7800 de evrei sălăjeni adunați în ghetoul din Cehei, au fost transportați spre lagărele naziste.
Începând cu anul școlar 2024-2025, pentru elevii claselor a XI-a/ a XII-a de la învățământul de zi și seral, a fost propus, prin Ordinul 5344 / 9.08.2023, publicat în Monitorul Oficial nr.734/9.VIII.2023 – disciplina de studiu obligatorie „Istoria evreilor. Holocaustul”.
Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor profesorilor de istorie care predau disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” și pentru a contribui la combaterea discriminării, a xenofobiei și antisemitismului, Casa Corpului Didactic Sălaj, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, organizează, luni 27 ianuarie, de la ora 14, la sediul Casei Corpului Didactic, un Seminar Județean intitulat „Moștenirea Evreiască în Sălaj”.
La seminar vor susține comunicate sau luări de cuvânt: Mirel Matyas – directorul Casei Corpului Didactic Sălaj, Daniel Stejeran – directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, Cristina Chaya Has – Comunitatea Evreilor din Sălaj, Gheorghe Bancea – inspector școlar general, Corina Forț – inspector școlar general adjunct, Corina Beijinariu – manager Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Daniel Săuca – manager Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
[…] acesta se împlinesc 80 de ani de la eliberarea de către trupele aliate a… Articolul „Moștenirea evreiască în Sălaj” – simpozion organizat de Casa Corpului Didactic apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]
Straniu e ca ONU, OMS și alte organisme internaționale condamnă Izraelul pt crime de război în Gaza.
Straniu !
sa mori tu daca nu-i asa?
Handi, lumea vede și judecă. Israelul e la fel de criminal ca Hitler !
Domnule român-„palestinian”, dar ce au făcut atunci naziștii și ce au făcut iubiții tăi Hamas în 7 octombrie 2023 nu există?